The Offspring > Kapela > Články > Dexter o piesni Conspiracy Of One

Dexter o piesni Conspiracy Of One

Niekedy si môže pieseň vysvetliť každý sám, a tak by bolo zbytočné rozpisovať sa o jej obsahu. Tak, možno by som sa na to mal pozrieť z iného uhla napríklad, kde som bol, keď som nejakú pieseň písal, alebo na čo som vtedy myslel. Ja sa nesnažím písať násilím, písať len preto, aby som písal, ale čakám na inšpiráciu, pretože ako viete, nie je to o kvantite, ale o kvalite. Som predsa umelec!

Takže teraz prejdem na skladbu "Conspiracy of One". "Conspiracy of One" bola napísaná ako posledná pre album s rovnakým názvom. Chcel som mať na nahrávke ďalšiu skutočne rychlú, punkovú pieseň a napriek tomu, že to nie je typ piesne, ktorú si môžete hocikedy vypočuť v rádiu, je to dôležitá časť toho, kto sme ako kapela. Tak som napísal hudbu a premýšľal som, o čom by tá pieseň mohla vypovedať. Tú dobu sme boli v štúdiu, pracovali sme na nahrávke a ja som si spomenul na jeden deň, kedy sa kapela a Brendan (O'Brien, producent) bavili o nukleárnej vojne. Ja viem, pekná téma, huh. (Keď som v štúdiu, konverzácia sa môže viesť čudným smerom...)

A to bola pointa našej malej konverzácie: asi tak ganeráciu dozadu, naši rodičia a naša zem (USA) žila pod hrozbou napadnutia alebo dokonca nukleárneho armagedonu, ale to napadnutie mohlo prísť jedine od ZSSR, pretože to bol čas Studenej vojny. Dnes však čelíme hrozbe útoku, ktorý by mohol nastať skôr jedincom či malou skupinkou. A to je ďaleko viac znepokojujúce, pretože neviete od koho môžete očakávať napadnutie.

Premýšľal som o tej debate niekoľko dní. Myslel som na to, aké to bolo počas Studenej vojny. Myslím tým 50., 60. a 70. roky. Boli tu nukleárne kryty, Kubánska raketová kríza, neprestávajúce napätie a ja verím, že to muselo byť veľmi desivé. Dnes síce už nemusíme čeliť hrobe iného národa, ale je tu nebezpečenstvo napadnutia od iných; pokiaľ ste to nezaznamenali, nie sme práve najpopulárnejší národ pre ľudí zo stredného východu. Taktiež sme počuli plno hororových príbehov, napríklad ako Rusko "stratilo" šesť nukleárnych hlavíc veľkosti cestovného kufra a nikto nevie, kto má tie hlavice teraz v rukách.

Takže ma tá myšlienka, že my, ako zem čelíme veľmi podobnému nebezpečenstvu, ktoré je ešte umocnené o zmieňovanú neistotu, odkiaľ môže napadnutie prísť aj dnes zaujala. Rozhodol som sa, že napíšem text, ktorý sa bude týkať tejto témy. To je to čo "Conspiracy of One (Spiknutie jedného)" znamená - tá hrozba alebo nebezpečenstvo, ktorému čelíme neprichádza od celého národa, ale od šialeného jedinca.

Naozaj som sa cítil ako pomilovaný múzou, a tak si môžete všimnúť, keď sa pozriete na booklet CD-čka a na stranu tejto piesne, niekoľko obrázkov a malé nápisy pod nimi. Pôvodne som sa nechcel púšťať do vysvetľovania týchto obrázkou, pretože si myslím, že niečo by malo zostať aj na individuálnu interpretáciu každého z vás. Taktiež som sa trochu cítil ako chlapík, ktorý vysvetľuje ako fungujú kartové triky! Ale, keďže vy ste v pohode, prezradím vám to.

Prvý obrázok sa začína s "Ah, staré dobré dni". Toto by malo poukázať na to, ako to bolo kedysi dávno. Na obrázku sú dva giganty navzájom spojené povrazom a nápis hovorí: "Dvaja ľudia, z opozičných strán, pripútaní k sebe siamským povrazom, ktorá vedie do ich duší. Kto ňou trhne prvý, keď vie, že to zničí oboch?" Nuž tak je to, giganti predstavujú dve superveľmoci, Spojené Štáty a ZSSR. Obrázok a nápis znamenajú, že pokiaľ jeden napadne druhého, dôjde k neskutočnej deštrukcii, pretože obe strany mali dosť zbraní, aby vymazali svet desaťkrát alebo ešte viackrát.

Druhý obrázok reprezentuje dnešnú situáciu. Nápis je takýto: "Jeden človek z opozičnej strany bojuje o to, aby udržal voľne visiaci a kývajúci sa povraz z dosahu malého človeka, ktorý neváha trhnúť aj keď vie, že jeho čin zabije oboch". Na tomto obrázku je gigantom U.S. a malý človek reprezentuje teroristu. Opäť to má znázorniť samovražednú povahu teroristov súčasnosti, ktorí neváhajú položiť svoj život, pokiaľ pri tom zahynie aj ich nepriateľ. Je to šialenstvo, viem, ale chceli sme zobraziť veci tak, ako sú.

Náš album Conspiracy of One vyšiel 14. novembra 2000. Avšak, nikdy sme si nepredstavovali, že hrozba, o ktorej sme písali v tejto skladbe a ktorej názov nesie aj album, sa niekedy zrodí, a to spôsobom, akým sa to stalo nasledujúci september.

Články

Offspring.tym.sk
Úvod Kontakt Oficiálna stránka (EN)
Začiatok stránky